Een beter milieu begint echt bij jezelf

Je kunt er alles van vinden, maar het verbeteren van het milieu, daar zul je echt zelf aan moeten werken. Dat kan al door simpele dingen als het gescheiden inleveren van je afval. Of door iets minder simpele dingen als zonnepanelen huren. Ook het recyclen van materialen kan een flinke stap zijn. En wat denk je van lopen of fietsen in plaats van met de auto te gaan? Natuurlijk kun je niet in je eentje de wereld redden, maar je kunt er wel aan bijdragen. Vele kleintjes maken samen één grote, toch?
Zonnepanelen huren

Het goede voorbeeld geven is belangrijk

Als je wilt werken aan een beter milieu, zul je dat met je hele gezin moeten doen. Dus moet je echt het goede voorbeeld geven aan je kinderen. Niet meer je klokhuis uit het autoraam gooien, maar even bewaren tot je weer thuis bent. Onderweg de troep die je ziet liggen even meenemen. En natuurlijk zorgen dat er zo min mogelijk eten en drinken weggegooid hoeft te worden in je huishouden. Kliekjesdag kan weer terugkomen. Deze keer niet omdat er niet alle dagen geld is voor fatsoenlijk eten, maar nu om verspilling tegen te gaan. Je kinderen zullen het heel normaal vinden om een boodschappentas mee te nemen naar de winkel en ook het lenen van boeken bij de bibliotheek is vooral handig.

Wat kan je nog meer doen?

Trek eerst eens een warme trui en pantoffels aan als je het koud hebt. De centrale verwarming kan altijd nog omhoog. Ook doe je natuurlijk de lichten uit in kamers waar je niet meer bent. En laat je de tv niet (meer) de hele dag aanstaan voor de hond. Het lijken maar kleine dingen, maar het energieverbruik zal met grote stappen minder worden. Kook ook eens een liter water voor de thee en giet deze in een thermoskan. De thee blijft dan evengoed lekker warm en je hoeft de waterkoker maar één keer te gebruiken.

Isolatie is belangrijk

Zowel de isolatie van je huis als van jezelf. Door jezelf (en de rest van je gezin) in laagjes te kleden, zorg je voor een betere isolatie. De lucht tussen de verschillende laagjes kleding wordt namelijk warm en blijft op z’n plaats. Ook de isolatie van je huis is natuurlijk een belangrijke. Hang gordijnen of vitrages op. Dat scheelt al een heleboel. Ook kun je het best de trap dicht maken. Zo verdwijnt de warmte tenminste niet zomaar naar boven.

Andere Artikelen