Carbid kopen: houd de traditie in ere!

Oud en nieuw ligt nog niet zo lang achter ons. In verschillende delen van het land komt er dan jaarlijks een oude traditie van stal: carbid schieten. De oorverdovende knallen zijn in de verre omtrek te horen en verstoren voor even de rust op het platteland. Dat is ook waar je deze traditie het meest zult vinden. Carbid schieten wordt bij uitstek geassocieerd met de Achterhoek en Twente al zie je het ook wel elders in Nederland. Eigenlijk is dat ook niet zo gek want er komen melkbussen aan te pas en ja, die horen toch een beetje bij het echte platteland zoals wij stadsmensen dat kennen. Carbid kopen doe ik zelf nooit, maar het is voor andere mensen een jaarlijks terugkerend ritueel. Het is dan wel handig als je van bepaalde zaken op de hoogte bent want carbid kopen doe je niet zomaar.

Carbid kopen: dit moet je weten

Laten we bij het begin beginnen. Wat is carbid nou eigenlijk precies? De officiële naam van dit goedje luidt Calcium Carbide en de scheikundige notering is  CAC2. Het is geen kant en klaar product dat rechtstreeks uit de mijnen komt zoals sommige mensen beweren. Carbid is een mengeling van steenkool en gebrande kalk. Deze twee ingrediënten bepalen logischerwijs ook de kwaliteit van het product. In de steenkool moet genoeg gas zitten en het versmeltingsproces van de steenkool met de kalk moet op de juiste temperatuur zijn verlopen. Maar hoe breng je nu carbid tot knallen? Dat is vrij simpel: als je carbid in contact brengt met water ontstaat er een gas. Dat heet acetyleengas. Dit is een erg explosief goedje door de snelle verbranding. Hierdoor ontstaan ook de harde knallen. Je kunt natuurlijk wel bedenken het vervoer en de opslag van carbid aan regels gebonden is. Immers, water is genoeg om de boel tot ontploffen te brengen. Je kunt carbid best bewaren maar doe dat in een dubbele, luchtdichte plastic zak. Bewaar die zak weer in een volledig afgesloten ton of emmer en zet die op een hoger gelegen plek omdat de grond vochtig kan zijn. Voor de zekerheid kun je een vochtvreter toevoegen.

En knallen maar

Heb je alle veiligheidseisen in acht genomen dan staat niets een leuk feestje meer in de weg. Carbid schieten is een echte traditie die in ere moet worden gehouden. Overigens is het niet echt een Nederlandse traditie maar een Germaanse vruchtbaarheidsrite die rond 900 is ontstaan. Maar ach, wat maakt het uit? Wij hebben er in Nederland ook iets moois van gemaakt. Dus carbid kopen en knallen maar!

Andere Artikelen