TV beugel; voor een optimale kijkbeleving

Na een drukke werkdag plof je die avond op de bank neer met een glas fris en een schaal popcorn binnen handbereik. De afstandsbediening van de tv ligt in je hand en je hebt zin om een heerlijk avondje tv te kijken. Dan is het prettig als je tv op een ideale afstand staat en ook in een ideale hoek gedraaid kan worden. Maar wat zijn nu de beste richtlijnen voor het kijken van tv? In dit artikel vertel ik je er meer over en ook over de beste oplossing; de tv beugel.

De hoogte

Er bestaan duidelijke richtlijnen voor het ophangen van de tv. Het bovenste 1/3 gedeelte van het scherm moet op jouw ooghoogte zijn. En dat is natuurlijk afhankelijk van hoe lang je bent, de hoogte van je bank en of je vaak liggend of zittend tv kijkt.

De afstand

Ook voor de afstand zijn er duidelijke richtlijnen. Als je ver van de tv af zit, dan kan het wellicht wat moeilijker zijn om de ondertiteling te lezen en ga je turen. Maar de afstand is ook weer afhankelijk van de grootte van de tv. Er is een rekensom om de juiste maat tv te bepalen voor de afstand in jouw woon- of slaapkamer.

  1. Je meet de afstand van waar je zit tot aan de plaats waar de tv komt te staan.
  2. Deel dit getal door 2,5 (bij een Full HD tv) of door 1,5 (Bij een Ultra HD tv).
  3. De uitkomst van dit getal geeft het schermdiagonaal in centimeters aan.
  4. Reken dit getal om in Inch. ( cm / 2,54 = inch).
  5. Vervolgens zoek je een tv die in de buurt ligt van dit schermdiagonaal.

Kijkhoek

Een laatste factor die van invloed is, is de kijkhoek. De kijkhoek is de maximale hoek van waaruit je het beeldscherm kunt zien zonder dat het zijn contrast en helderheid verliest. Een kleine kijkhoek kan vervelend zijn als je vaak met meerdere personen tv wilt kijken. Bij tv’s met een kleine kijkhoek kun je er het beste recht voor gaan zitten om het beste beeld waar te nemen. Let hier op bij de aanschaf van een tv.

TV-beugel

Wonen er meerdere personen in een huishouden of ga je regelmatig met een groep vrienden een spannende film kijken, dan is de kijkhoek, afstand, hoogte en grootte vaak lastiger te bepalen. Je kunt immers niet allemaal recht voor de tv zitten en niet iedereen is even lang. Een tv beugel kan een uitkomst zijn.

Een tv beugel is een beugel die je aan de muur bevestigt en waar je je tv aan hangt. Hiermee bespaar je veel ruimte en het ziet er stijlvol uit. Kies je voor een draaibare tv beugel dan kun je de tv in elke gewenste hoek draaien zodat je altijd goed zicht hebt op het scherm. Daarmee kun je niet alleen vanaf de bank tv kijken, maar ook eens een keer vanuit bijvoorbeeld de keuken. Een tv beugel kun je lager hangen als je kinderen tv gaan kijken, en weer hoger als jij ’s avonds op de bank ploft voor een heerlijk tv avondje.

En zo heeft iedereen een optimale kijkbeleving!

Andere Artikelen