Informatie over de UTP kabel

Steeds vaker kom je apparaten tegen die internet kunnen gebruiken. Denk aan een smart TV, een smart koelkast, een slimme thermometer, een slimme afstandsbediening en ga zo maar door. Bijna alles kun je wel aansluiten op het internet. In sommige gevallen is Wifi een geschikte uitkomst bieden, maar in andere gevallen zal er gekozen worden voor een UTP kabel. Wifi kan soms namelijk ervaren worden als te traag of te onstabiel.

UTP (Unshielded Twisted Pair) heeft aders die getwist zijn, zoals de naam al aangeeft. Waarom zijn ze getwist? Dat is om signaalverlies tegen te gaan. Door deze methode is het namelijk mogelijk om stabiel en snel afstanden tot wel 50 meter af te leggen op de kabel. Voor een thuisnetwerk is UTP voldoende, maar bij een groter netwerk is het verstandiger om voor andere afschermingsvormen te gaan. Andere vormen van afscherming zijn namelijk S/FTP (Shielded Foiled Twisted Pair) en STP (Shielded Twisted Pair). Deze afschermingsvormen hebben nog wel een extra laag afscherming.

Voordelen van een UTP kabel

Aan een UTP kabel zitten voor een thuisnetwerk eigenlijk alleen maar voordelen; relatief goedkoop en van goede kwaliteit. Deze twee pijlers hebben er voor gezorgd dat ze in thuisnetwerken veelvuldig gebruikt worden. UTP kabels kun je met twee verschillende kernen kopen. Hier zit wel een overduidelijk of je een goede of minder goede kabel hebt. Ten eerste heb je CCA kernen, dit zijn de goedkoopste en met een mindere kwaliteit. Deze kernen zijn namelijk gemaakt van aluminium. Bij deze kernen kan signaalverlies sneller optreden en om deze reden worden ze door specialisten ook altijd afgeraden om te gebruiken. Koperen kernen daarentegen zijn wel van goede kwaliteit. Bij koperen kernen voorzie je jezelf van een uitstekende signaaloverdracht waardoor je op hoge snelheid data kan uitwisselen. Nu zal je waarschijnlijk opzoek gaan naar een kabel in de verpakking waarop vermeldt staat dat het koperen kernen zijn. Dit wordt alleen niet vaak aangegeven, omdat dit de standaard is. Het zal alleen aangegeven zijn als het aluminium, ofwel CCA, kernen zijn.

Verschillende categorieën UTP kabel

Bij UTP kabels spreek je van verschillende categorieën kabels, ofwel CAT’s. Van oud naar nieuwer zijn dit; CAT5, CAT5e en CAT6. In de jaren 90 werden CAT5 UTP kabels veelvuldig gebruikt. Deze kabels werden in 2001 van de markt gehaald, omdat het voorbij was gestreefd door nieuwere kabels als de CAT5e. De opvolger van de CAT5e is de CAT6 kabel. Deze kabels kunnen de juiste specificaties aan en hebben evengoed nog een lage prijs. Voor de fanatiekere gebruikers is CAT7 ontwikkeld. Deze kabels zijn gecertificeerd voor nog hogere snelheden als CAT6 en dus een vooruitgang. CAT7 zijn alleen geen UTP kabels, want deze CAT7 kabels moeten wel een extra afscherming hebben. Mocht je dus een ‘CAT7 UTP kabel’ voorbij komen, dan weet je dat er iets niet klopt.

Andere Artikelen