Waar moet je op letten bij de aankoop van een decoupeerzaag?

Wanneer je handig bent en zelf graag meubels maakt, verbouwingen uitvoert of gewoon voor de hobby voorwerpen maakt, dan kun je niet zonder goed gereedschap. Een decoupeerzaag is één van deze gereedschappen die je vooral kunt gebruiken voor de wat fijne klussen, zoals gedetailleerde stukjes zagen, het uitzagen van cirkels en het afronden van hoeken. Ook als je onregelmatige vormen uit platen moet zagen, leent een decoupeerzaag zich daar uitstekend voor. Het is dus vooral een zaag voor het precessiewerk en niet voor het recht toe, recht aan werk. In dat soort gevallen kun je beter cirkelzaag gebruiken. Wil je een decoupeerzaag aanschaffen, dan zijn er enkele zaken waar je op moet letten:

Zaagsnelheid

Als je met veel verschillende materialen werkt, of verschillende houtsoorten, dan weet je ook dat elk materiaal om zijn eigen zaagsnelheid vraagt. Schaf daarom nooit een decoupeerzaag aan die maar op één snelheid zaagt, maar meerdere zaagsnelheden aankan. Je kunt de zaag dan instellen op de door jouw gewenste snelheid, dat bij het materiaal past waar jij op dat moment mee bezig bent.

Pendelrichting

Normaliter zal het zaagje van de decoupeerzaag op en neer gaan. Als je dan het materiaal tegen het zaagje zet, wordt er vanzelf een insnede gemaakt en zal het zaagje zich door het materiaal heen bewegen. Er zijn ook decoupeerzagen waarmee je de pendelrichting kunt wijzigen. Het zaagje gaat dan niet alleen op en neer, maar ook van voren naar achteren. Dit verlicht je zaagwerk aanzienlijk en je kunt ook sneller werken.

Het type zaag

Nog iets belangrijks als je met veel verschillende soorten materialen werkt: het type zaag. Je kunt met de zaag best veel materialen bewerken, maar let vooral op of je een grove zaag of een fijne zaag moet hebben. Soms is het zelfs nodig om een volledig andere zaag te monteren als je met specifieke materialen werkt.

Stroom of accu?

Hoewel veel decoupeerzagen nog met een kabel zijn aangesloten op het netstroom, zijn er steeds meer decoupeerzagen te koop die werken op een accu. Dit kan een voordeel zijn, want je hoeft geen rekening te houden met de kabel die de decoupeerzaag verbonden zit en geeft je daarom meer vrijheid. Nadeel is dat een accuzaag beduidend minder krachtig is. Wil je overstappen op een accuzaag, dan is het aan te raden een decoupeerzaag met een goede Li-ion accu te nemen.

Stofblazer of stofzuiger

Bij het zagen komt de nodige stof vrij. Je werkplek wordt daardoor vies en het is ook lastiger om de snijlijn nog te onderscheiden. Een stofblazer of een stofzuiger aan de decoupeerzaag kunnen dit probleem verhelpen. De stofblazer blaast het stof weg, maar wil je het goed schoon houden, kies dan voor de stofzuiger. De zuiger zuigt het stof op, waarna dit terecht komt in de stofzak die ook verbonden is met de decoupeerzaag.

Mocht je nog een decoupeerzaag nodig hebben, dan zijn de Festool decoupeerzaag en de Makita decoupeerzaag nog een aanrader.

Andere Artikelen