De salderingsregeling heeft sterk bijgedragen aan de groei van het aantal zonnepanelen in Nederland. Vanwege de financiële prikkel investeerden veel bedrijven en particulieren in zonne-energie. Nu zonnepanelen voordeliger zijn geworden en nog steeds in prijs dalen, is de salderingsregeling minder hard nodig. Daarom kondigde de overheid aan dat deze vanaf 2023 langzaam verdwijnt.
De salderingsregeling maakt de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk, omdat je de stroom die je teruglevert op het energienet volledig in mindering kan brengen op de stroom die je afneemt van het energienet. Je krijgt ook nog eens een terugleververgoeding van de energieleverancier als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt. Nu de techniek van zonnepanelen steeds verder ontwikkelt en het goedkoper wordt om ze te produceren en aan te schaffen, is de salderingsregeling minder hard nodig. Voor ondernemers blijft het vanwege de lagere aanschafprijs alsnog interessant om te investeren in zonnepanelen. Dus heeft de overheid besloten om vanaf 2023 tot en met 2030 de salderingsregeling af te bouwen voor kleinverbruikers van zowel particuliere als zakelijke energie.
Vanaf 2030 geen salderingsregeling meer
Vanaf 2023 wordt de teruglevering van stroom gescheiden van de stroom die je afneemt van het energienet. Dit betekent dat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energienet en je twee soorten vergoedingen krijgt voor de stroom die je teruglevert op het energienet. Ten eerste geeft de overheid je een vergoeding. Deze compenseert de overheidsheffingen die je betaalt over de afgenomen stroom. Ten tweede geeft de zakelijke energieleverancier een vergoeding voor je teruggeleverde stroom. De terugleververgoeding. Langzaamaan verdwijnt de vergoeding vanuit de overheid helemaal uit beeld en blijft uiteindelijk de vergoeding van de leverancier als enige over. Als dit eenmaal zo ver is, leven we in 2031.
De terugverdientijd van zeven jaar blijft bestaan voor degenen die nu zonnepanelen bezitten of ze aanschaffen gedurende de huidige kabinetsperiode. Schaf je na die periode nog zonnepanelen aan, dan wordt de terugverdientijd waarschijnlijk iets langer, maar nog steeds acceptabel.
Het verbruik ‘achter de meter’
De zonne-energie die je zelf opwekt en direct voor eigen verbruik inzet, blijft gratis. Dit wordt het verbruik ‘achter de meter’ genoemd. Over deze zonnestroom betaal je geen overheidsheffingen. Dus je hebt het meest profijt van je zonnepanelen als je zoveel mogelijk zelf opmaakt.
Registreren van afname en teruglevering
Voor het afbouwen van de salderingsregeling moet duidelijk zijn hoeveel zonnestroom je teruglevert op het energienet en hoeveel stroom je afneemt van het energienet. Daarom is vanaf 2023 de dubbele meter verplicht voor iedereen met zonnepanelen. Die dubbele meter registreert zowel het verbruik als de afname. Dit hoeft niet per se een slimme meter te zijn. Er bestaan ook dubbele meters die het verbruik en de teruglevering niet automatisch communiceren naar de netbeheerder. Wanneer jij aan de beurt bent om een dubbele meter te plaatsen, hoor je vanzelf van de netbeheerder.