Meest voorkomende blessures bij fitness

Het aantal sportabonnementen is het laatste jaar flink toegenomen en daar zijn de sportscholen meer dan blij mee. Fitness is een echte hype en steeds meer mensen willen er afgetraind uitzien. Toch weten sommige mensen niet waar ze aan beginnen en doen ze voornamelijk maar wat. Dit leidt naast het aantal toenemende sportabonnementen ook tot toenemende blessures onder ons bevolkingsgroep. In dit blog de meeste voorkomende blessure door het fitnessen.

De rugblessure

De rugblessure is waarschijnlijk wel de nummer een blessure bij fanatieke sporters en voornamelijk bij mensen die fanatiek fitnessen. Deadliften is bijvoorbeeld een oefening die ontzettend goed is voor alle spieren in het lichaam maar deze oefening doet ook een behoorlijk beroep op alle spieren in het lichaam. Daarnaast is de rug een redelijk zwakke plek. Wordt deze plek op de verkeerde manier belast of overbelast dan leidt dit al snel toch een blessure aan de rug. Vooral door rust zal deze blessure herstellen.

De enkelblessure

Naast de rugblessure wordt ook de enkelblessure veelvuldig teruggezien bij sporters. Vooral bij cardio oefeningen zoals hardlopen of fitness oefeningen zoals deadliften wordt er veel van de enkel gevraagd. Als de enkel in de verkeerde houding staat wanneer de oefening wordt uitgevoerd leidt dit tot overbelasting van de enkel. Een blessure is hiervan het gevolg. Rust of een enkelbrace kunnen deze blessure herstellen. Soms kan een enkelbrace ook na de blessure nog verstandig blijven tijdens het sporten.

De polsblessure

Als derde in deze lijst staat toch wel de polsblessure. De pols is een relatief zwak gewricht en wordt snel overbelast door bijvoorbeeld verkeerde belasting. Vooral bij fanatieke fitnessers wordt deze blessure gezien. Bij deadliften maar ook bij het heffen van gewichten of squaten wordt er veel gevraagd van de polsen. De polsen zijn namelijk het verbindingspunt tussen de hand en de rest van het lichaam. Worden de gewichten bijvoorbeeld geheven dan komt deze druk voornamelijk op de polsen te staan, zeker als de gewichten boven het hoofd worden gehouden. Een oplossing voor deze blessure kunnen bijvoorbeeld straps zijn. Straps verdelen het gewicht beter en zijn aan de hand bevestigd. Hierdoor wordt een gedeelte van het gewicht ook door de hand gedragen in plaats van alleen de pols.

Naast deze blessures komen er nog meer blessures voor bij sporten. Ondanks dat sporten goed is voor het lichaam is het wel raadzaam om bedacht te zijn over het sporten. Gewichten kunnen veel vragen van het lichaam en als dit op de verkeerde manier gebeurt ervaar je eerder de negatieve gevolgen dan de positieve gevolgen van het sporten. En dat wil natuurlijk niemand.

Andere Artikelen