De beste wijnstreken van Italië

Italië is allang niet meer alleen het land van de pizza en de pasta. Het land produceert namelijk jaarlijks een prachtige selectie wijnen, die zeer geliefd zijn hier in Nederland. Italië is de grootste wijnproducent ter wereld, en beschikt over vele wijnstreken die de lekkerste wijnen voortbrengen. Het produceren van wijn wordt in Italië als een serieuze ambacht gezien, waardoor het land veel verschillende wijnen voortbrengt. Maar wat zijn de beste wijnstreken in Italië? Oftewel, waar moet je heen voor de lekkerste wijn? In dit artikel lees je niet alleen alles over de Italiaanse wijnen, maar ook over de wijnstreken waar jouw favoriete wijn wordt gemaakt.

Toscane

Toscane behoort tot één van de meest populaire wijnstreken van de wereld. Veel mensen denken meteen aan deze streek wanneer ze praten over Italiaanse wijn. De regio kent een groot aantal verschillende druivenrassen en daardoor ook een groot aantal verschillende wijnen. Het milde klimaat en de specifieke grond in Toscane zorgen ervoor dat vooral blauwe druiven hier zeer goed groeien. Niet voor niets worden er in Toscane veel rode wijnen geproduceerd, die zeer populair zijn in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de Brunello Di Montalcino en de Chianti wijn.

Lombardije

In tegenstelling tot Toscane, zal niet iedereen meteen weten waar Lombardije ligt. Deze wijnstreek in Italië is nog altijd vrij onbekend bij het internationale publiek. Toch heeft Lombardije een groot inwonersaantal én is het één van de grootste wijnstreken in Italië. Lombardije is een groot gebied, waardoor er veel verschillende soorten wijnen gemaakt kunnen worden. Bovenin Lombardije (vlakbij de Alpen) worden bijvoorbeeld heerlijke rode wijnen geproduceerd, maar in andere delen van deze wijnstreek worden juist mousserende wijnen geproduceerd zoals de bruisende Franciacorta. De populairste wijnen uit Lombardije zijn: Capriano Del Colle, Botticino en Oltrepo Pavese.

Sicilië, een eiland als wijnstreek

Sicilië is niet alleen één van de grootste wijnstreken, maar ook de eerste streek in Italië die wijn ging produceren. Sinds de eerste wijnproductie is er echter veel veranderd in deze populaire wijnstreek. Het eiland werkt tegenwoordig niet alleen met lokale druivenrassen, maar ook met internationaal bekende druivenrassen. Dit zorgt voor een ruime variatie in het aantal wijnen die afkomstig zijn van Sicilië. Het klimaat op Sicilië is zeer aantrekkelijk voor de wijnbouw. De zomers zijn namelijk heerlijk warm, terwijl er in het najaar voldoende regen valt voor het behoud van de grond. Wil je een wijn uit Sicilië proberen? Kies dan voor de zachte Marsala, of de populaire Nero d'Avola.

Andere Artikelen