Bladluizen bestrijding

In dit warme weer genieten wij van de zon, de hete lucht, lekkere hapjes en ontspanning. Ook kan regen ’s avonds voor verkoeling zorgen. Maar wij zijn niet de enige die hier zo van genieten in de zomer; bladluis gedijt ook in dit warme weer en knaagt zo alle plantjes binnen, op het balkon, tuin of dakterras op. In deze hitte komen ze op en verspreiden ze zich snel. Hier moet je op tijd wat aan doen, voor je plant of bloemen eraan gaan.

Bladluis kan uitgroeien tot een echte plaag als je niet uit kijkt. Als je er niks aan doet heb je binnen een paar weken een grote plaag in je tuin. Niet alleen knagen ze je mooi planten op, maar de plant wordt er ongezonder van. Dat is heel erg zonde van al die tijd dat je erin hebt gestopt met het kopen van de plant, verpotten, wateren, en alle tijd die je spendeert als je graag van je tuin en planten geniet. Bladluisjes zijn maar een paar millimeter groot, maar je kunt ze wel spotten. Al valt het meestal aan het eerste gezicht op, aan je plant zelf. Daar missen dan stukken van de bladeren of verkleuren deze. Als je dan goed kijkt, zie je overal kleine beestjes lopen. Want een bladluis is nooit alleen!

Weet je nog vroeger op de basisschool, en als je pech had op de middelbare school, de luizenplaag? Als één kind het had, hadden ze het waarschijnlijk allemaal; luizen. Vieze kleine beestjes (wel íéts groter dan de gemiddelde bladluis) die met zijn allen over het hoofdje van je kind krioelen. Ze voeden zich aan het bloed van de hoofdhuid, en door het ‘gif’ dat ze terug in het wondje stoppen, gaat het jeuken. Even een knuffel, verkeerde jas aan of een aai over de bol en het kwaad is geschied. Zo snel kan het ook gaan met bladluizen!
Vroeger spoten wij zeer sterk ruikend gif in het haar en moest dit langere tijd inwerken. Dan uitspoelen en kammen, kammen, kammen. De bladluizen houden ook niet van sterk ruikende planten, dit stoot ze af. Maar als ze net zoals bij hoofdluis erg hardnekkig zijn, en in grote getalen, dan kun  je maar beter met het echte werk komen aanzetten. Soms werkt de zachte aanpak niet, en moet je overstappen op een echt bestrijdingsmiddel.

Bekijk in de zomer goed je planten en grijp op tijd in!

Andere Artikelen