Biologische bestrijdingsmiddelen versus pesticiden

Biologisch tuinieren heeft steeds meer de voorkeur. Een van de voornaamste redenen is dat het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen schadelijk is gebleken voor de gezondheid. Steeds meer onderzoeken hebben dit de laatste jaren aan weten te tonen. Vooral op de ontwikkeling van jonge kinderen kunnen pesticiden een zeer grote en schadelijke invloed hebben. Dat steeds meer mensen overstappen op biologische landbouw is dus eigenlijk niet meer uit voorkeur, maar een logische keuze voor de gezondheid.

Waarom worden pesticiden gebruikt

Is het dan niet mogelijk om gewassen te laten groeien zonder invloed van buitenaf? Nee, dat is helaas niet altijd mogelijk. Als je gewassen plant zullen er namelijk ongetwijfeld organismen op af komen die zich hiermee voeden en zo best wel wat schade kunnen aanrichten. Dit is de reden waarom er binnen de landbouw gebruik wordt gemaakt van pesticiden. Maar deze pesticiden zijn schadelijk voor de gezondheid, en dat willen we natuurlijk liever voorkomen. Gelukkig zijn er binnen de biologische landbouw industrie diverse manieren ontwikkeld om ongewenste organismen zoals insectenlarven, schimmels en ziektes te bestrijden.

Biologische bestrijdingsmiddelen

In de biologische landbouw wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van andere natuurlijke organismen bij het bestrijden van ongedierte. Deze organismen zijn natuurlijke vijanden van het ongedierte waarvan je je gewassen wilt beschermen. En deze werken ook in je eigen moestuin. Wil je bijvoorbeeld de rozenkever of meikever bestrijden? Dan kun je gebruik maken van aaltjes. Dit zijn kleine wormachtige bodemorganismen die zich voeden met planten, schimmels, ongedierte zoals trips en de larven van deze kevers die je gewassen aantasten. Aaltjes zet je gemakkelijk in door een bepaalde hoeveelheid van deze minuscule organismen te mengen met water en vervolgens over je gewassen en andere gewenste oppervlaktes te gieten.

Biologische groenten en fruit kopen

Voor de gezondheid is het dus ongetwijfeld veel beter om biologisch te eten. Een van de redenen waarom er toch mensen zijn die biologisch kopen minder aantrekkelijk vinden, is omdat je soms nog wel eens een wormpje of iets kan tegenkomen in de krop sla die je net bij de supermarkt hebt gekocht. Dit komt echter tegenwoordig haast niet meer voor. In het begin toen biologische groente en fruit op de markt kwam, was het normaal dat je bladspinazie vol met wormen en andere insecten kon zitten. Bovendien zag bio groente en fruit er voor het oog gewoon minder aantrekkelijk uit. Maar inmiddels is de industrie er zo op vooruit gegaan, dat ook je bio groente er prachtig uit kan zien. Bovendien heeft biologisch veel meer smaak. En heb je toch een krop sla met een wormpje erbij gekocht? Dan kun je die er gemakkelijk af wassen, veel makkelijker dan chemische pesticiden.

Andere Artikelen