Alles wat je moet weten over het bestrijden van de wolluis en de engerlingen

Steeds meer mensen hebben last van de wolluis of engerlingen. De beestjes kunnen in korte tijd veel schade aanrichten en dienen dus bestreden te worden. In dit artikel lees je hoe je de beestjes herkend en wat je er tegen kunt doen.

 

Wat is een wolluis?

Een wolluis is een klein beestje van circa 5 mm groot, je kan hem herkennen aan de witte laag. De witte laag is een beschermlaag die hem onder andere beschermd tegen koude temperaturen. De wolluis heeft voor de rest qua uiterlijk veel weg van een pissebed. 

 

Wat doet een wolluis

De wolluis eet voornamelijk stukken van planten. Hierdoor raken je planten beschadigd en gaat het er al snel onverzorgd uitzien. In veel gevallen zorgt een wolluis ervoor dat een plant sterft. Dit komt niet alleen door de beschadiging die ze zelf aanbrengen. De witte afscheiding van het beestje zorgt namelijk voor schimmels op de plant en die kunnen de plant verder vernietigen. Het is daarom van groot belang dat je direct met bestrijden begint wanneer je last hebt van de wolluis. Je kunt de wolluis met het blote oog zien, maar gele blaadjes aan planten kunnen ook een goede indicatie zijn van de aanwezigheid.

 

Hoe bestrijd je de wolluis?

Als je last hebt van de wolluis en je langzaam al je planten ten onder ziet gaan, is het slim om in te grijpen. De meest effectieve manier om een wolluis te bestrijden is door de natuurlijke vijand in te zetten. Een wolluis bestrijden kan je dus het beste doen met een roofkever. 

De roofkever legt de eitjes tussen de wolluizen in. Na enkele dagen komen de eitjes uit en beginnen de larven de wolluizen op te eten. De larven consumeren al snel 30 wolluizen per dag. Hierdoor neemt de populaitie erg snel af. 

 

Wat is een engerling?

Naast de wolluis kan je ook last hebben van de engering. Dit zijn larven van kevers die onder de grond leven. Meer bekende namen hiervan zijn de meikever, sallandkever en de snuitkever. De engerling kan erg veel schade aanrichten in de tuin en is actief in de periode van juli tot en met september.

 

Wat doe je tegen de engerling?

Als je last hebt van de engerling kan je net zoals bij de wolluis de natuurlijke vijand inzetten. De natuurlijke vijand van engerlingen zijn aaltjes. Dit zijn wormen die meestal al in de bodem voorkomen. Echter, wanneer de hoeveelheid engerlingen in korte tijd erg toeneemt, dan kan het zijn dat de oorspronkelijke populatie aaltjes hier niet tegenop kunnen. Engerlingen bestrijden kun je daarom het beste doen door zelf aaltjes te kopen. 

 

Andere Artikelen