Sporten met leuke outfits

Er zijn heel veel verschillende sporten. Veel van deze sporten worden gekenmerkt door specifieke outfits die enkel voor die sport worden gebruikt. De oorsprong van de outfits bij de verschillende sporten verschilt dan ook van cultureel bepalende redenen tot veiligheid gerelateerde redenen. In deze blog zal er gekeken worden naar de outfits van verschillende sporten en waar deze outfits vandaan komen.

American football

In Nederland is American football helemaal geen grote sport, maar in de Verenigde Staten is het de grootste sport. American football wordt gekenmerkt door de grote outfits die de spelers aan hebben. Alle spelers dragen namelijk een helm en grote schouderpads. Dit was echter niet altijd het geval, in de vroege jaren van American football speelden de spelers nog zonder bescherming. Het spel evolueerde echter naar een steeds ruwere sport waar meer blessures ontstonden. Hierdoor zijn spelers beschermende kleding gaan dragen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de grote outfits die de spelers nu aan hebben.

Vechtsporten

Er zijn tal van vechtsporten die worden gekenmerkt door de traditionele outfit die wordt gedragen. Denk maar bijvoorbeeld aan karatepakken die door mensen gedragen worden die karate beoefenen. Maar bijvoorbeeld ook taekwondo, judo en tai chi hebben traditionele outfits die door de beoefenaars worden gedragen. Karatepakken worden in Japan Karategi genoemd. Buiten het karatepak wordt er ook nog een soort riem gedragen, deze wordt de Obi genoemd. De vechtsportoutfits zijn cultureel bepaald op basis van traditionele Japanse klederdracht. Als je zelf op zoek bent naar een karatepak of andere vechtsportoutfit zou je eens op bestfightshop.nl moeten kijken waar goede kwaliteit vechtsportkleding wordt verkocht.

Motorsporten

Motorcoureurs dragen altijd speciale racepakken tijdens het racen. Deze pakken zijn er uiteraard voor de veiligheid van de coureur. Bij de verschillende soorten motorsporten worden echter verschillende outfit aan gedaan. Dit heeft ermee te maken dat de verschillende sporten iets wat andere veiligheidsrisico´s hebben voor de coureurs. Zo is het voor motorcoureurs uit de Moto GP van belang dat als ze van hun motor vallen ze geen grote schaafwonden oplopen, voor Formule 1 coureurs is dit echter niet zo relevant. Daar speelt brandgevaar bijvoorbeeld een veel grotere rol.

Golf

Ook golf wordt gekenmerkt door een hele typische outfit voor golfers. Een polo shirt heeft echter geen prestatie verbeterend effect en is er ook niet voor de veiligheid van de golfer. De kleding van golfers is vaak zo typerend, omdat golfbanen strenge regels instellen met betrekking tot welke kleding mag worden gedragen op de golfbaan.

Andere Artikelen