Wat je moet weten over afvalstromen

Bij een verbouwing komen vaak een hoop zaken om de hoek kijken waar je rekening mee moet houden. Het kost meer dan vaak tijd, geld en een hoop moeite. Soms kom je voor onverwachtse problemen te staan of zijn de dingen die je niet zeker wist uiteindelijk een stuk belangrijker dan je van te voren had gedacht. Een van de belangrijkste om rekening mee te houden tijdens een verbouwing is de verwerking van het afval dat vrij komt. Dit gaat namelijk over veel meer dan verzamelen en weggooien. Er is een strenge wetgeving aan verbonden en als je verkeerd je afval inzamelt, is de kans op een boete groot, dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten. Een paar afvalstromen zijn het belangrijkst om te kennen voordat je begint aan een verbouwing.

Restafval

Bij restafval is het belangrijk om te weten dat dit afval niet recyclebaar is. Wanneer je dus heel veel restafval hebt, weet je zeker dat je niet op de juiste manier gescheiden hebt. In de meeste gevallen is het namelijk goed mogelijk om veel te scheiden. Het is heel lastig om dit afval te verwerken en daarom is het een van de minst milieuvriendelijke afvalstromen. Wanneer je grote hoeveelheden afval gaat verwerken, is restafval het afval waar je het minste vak wilt hebben.

Oliestromen

Voor afgewerkte olie of oliehoudende producten gelden de meest strenge regels. Wanneer er olie bij het restafval komt is het nog schadelijker voor het milieu. De hoge kosten van het verkeerd inzamelen moet voorkomen dat het niet goed gebeurd. De meeste afvalbedrijven zijn erg meedenkend zorgen dat dit jou niet overkomt. Afgewerkte olie afvoeren kan bijna bij elk afvalbedrijf, maar ieder heeft zijn eigen regels hiervoor dus daar moet je je van te voren goed over laten informeren door bijvoorbeeld een offerte op te laten stellen.

Bouwafval

In het specifieke geval van verbouwen bestaat er de afvalstroom bouwafval. Kenmerkend aan deze afvalstroom is dat een groot deel recyclebaar is. Hier gaat het over o.a. hout, metaal, beton. Na het inzamelen wordt dit afval verwerkt en kunnen de grondstoffen nog een keer gebruikt worden. Er bestaan speciale containers waar dit bouwafval in gescheiden kan worden. Ook hiervoor geldt een hoge boete als het niet goed gebeurd. Het lijkt verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan maar als uiteindelijk blijkt dat je niet voor de goede container hebt gekozen, ben je nog meer geld kwijt.

Andere Artikelen