Het nieuwe school- en studiejaar is net begonnen, maar ik weet zeker dat er al studenten zijn die twijfelen over hun studiekeuze. Misschien is de studie toch zwaarder dan gedacht. Of misschien had je een heel ander idee bij de opleiding die je bent gaan doen. Het kan zelfs zijn dat de studie waar je mee begonnen bent helemaal niet bij je past. Wat moet je dan? Kun je nog overstappen? Moet je het een jaar uitzingen? En wat moet je dan het volgende studiejaar gaan doen? De keuze op het gebied van studies is enorm. Ga je voor iets artistieks, ga je voor life sciences, ga je voor een sportieve opleiding? Het valt echt nog niet mee!
Hoe kies je de studie die bij je past?
Oké, voor dit studiejaar heb je er misschien niet zo veel aan, maar voor volgend jaar kun je je maar beter goed voorbereiden. Om de studie te kiezen die bij je past, kun je verschillende dingen doen. Ga bijvoorbeeld eens een gesprek aan met iemand die de studie doet waar jij aan zit te denken. Of laat een beroepskeuzetest uitvoeren. Je kunt natuurlijk ook kijken naar je droombaan en aan de hand daarvan bepalen welke opleiding je daar voor nodig hebt.
Maar wat nu als je het écht niet weet?
Ze zijn er hoor, mensen die gaan studeren om het studeren. Zo van: dan heb ik straks in ieder geval een papiertje. Maar zo’n papiertje is niet zaligmakend. Het gaat erom dat jij de opleiding doet waar jij gelukkig van wordt, zodat je later met veel plezier kunt gaan werken. Als je het echt niet weet, is het misschien een idee om een jaar lang verschillende banen uit te proberen, in verschillende bedrijfstakken. Dit kan bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Het moet gek gaan als je in dat jaar niet op ideeën voor je toekomst komt!
Is studeren verplicht?
Nee, natuurlijk is studeren niet verplicht. Je mag (na je 16e verjaardag) gewoon lekker aan het werk als je dat wilt. Als je in ieder geval maar een middelbare school diploma hebt. Studeren is echter wel verstandig. Je ontmoet er nieuwe mensen en je leert natuurlijk ontzettend veel over het vakgebied dat jouw interesse heeft. Maar je kunt natuurlijk ook altijd een opleiding naast je baan doen. Op die manier groei je binnen het bedrijf waar je werkt en kun je heel gericht bijscholen op jouw vakgebied.