Altijd iets vervelend als je er tegenaan loopt als ondernemer. Klanten die steeds maar te laat betalen. Deze dubieuze debiteuren kunnen je behoorlijk belemmeren in het ondernemen. Hierom loont het best de moeite om hier een goede aanpak en strategie voor te hebben. Een goede aanpak betekent eerder je geld op de rekening. Dat betekent allereerst dat je zelf aan je verplichtingen kunt voldoen. Ten tweede kun je deze middelen goed inzetten om de ambities die je hebt te financieren. Daarom goed om hier op informatiecentro te vertellen wat een goede aanpak is voor dubieuze debiteuren. Lees daarom snel verder.
Hoe pak ik dubieuze debiteuren aan?
Allereerst is het belangrijk om het debiteurenbeheer binnen je organisatie strak neer te zetten. Zorg dat het een duidelijke plek heeft binnen je onderneming en dat er iemand verantwoordelijk voor is. Deze persoon kan als eerste zorgen dat het proces omtrent debiteurenbeheer goed is uitgeschreven. Dus wanneer factureren? Wanneer wordt er een eerste herinnering verstuurd? Wanneer in het proces wordt er telefonisch contact opgenomen met de debiteur waarbij eventueel een nieuwe betalingsafspraak wordt gemaakt. Zorg er daarbij ook voor dat de randvoorwaarden goed zijn ingevuld. Denk bij randvoorwaarden aan goede software. Hiermee kan je factureren, maar kan je de factuur ook goed blijven volgen. Als je deze software koppelt aan je internetbankieren heb je realtime inzicht in of een factuur betaald is ja dan wel nee. Hiermee kan je de uitstaande debiteuren dus perfect monitoren en kan je de opvolging dus ook tijdig doen. Als uiteindelijk je eigen inspanning niks oplevert dan wordt het tijd om de vordering op de dubieuze debiteur over te dragen aan een incassobureau. Zij gaan dan verder voor je aan de slag om de vordering te innen. Hieruit volgt ook wel weer een behoorlijk procedure alvorens echt de hoop wordt opgegeven.
Wat doet een incassobureau bij dubieuze debiteuren?
Als je de vordering hebt overgedragen aan een incassobureau. Dan starten zij allereerst een minnelijke incassoprocedure op. Hierin gaan zij opnieuw de debiteur aanschrijven en opbellen. Bij het opbellen zullen zij zich meer richten op het maken van nieuwe betalingsafspraken. Dit is vaak een effectief middel omdat het voor de debiteur dan ook meer behapbaarder wordt om de vordering te betalen. Mocht de minnelijke incassoprocedure niks opleveren dan volgt er een juridische incassoprocedure. Hierin worden wel juridische middelen ingezet om de vordering te innen. Denk daarbij aan het leggen van beslag om zodoende grip te krijgen op vermogensbestanddelen va je debiteur.