Wat zijn stootwillen?

Hou je ervan om te varen en vaar je het liefste de hele zomer naar verschillende landen in Europa? Dan is het vast wel eens in je opgekomen om een boot aan te schaffen. Een boot kopen is een hele investering, dus je moet er wel het geld voor hebben en er zeker van zijn dat je er veel gebruik van gaat maken. Als je dan eenmaal de knoop hebt doorgehakt is het nog een hele opgave om de juiste boot te vinden. Veel mensen maken verschillende tripjes naar landen binnen Europa om een bepaald model boot te bewonderen. Zo’n zoektocht naar de perfecte boot klinkt natuurlijk zo slecht nog niet. Als je dan eenmaal de juiste keuze hebt gemaakt en de boot van je dromen hebt aangeschaft, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk in een goede staat blijft. Zeker een boot met een elektromotor kan erg hard gaan en je wilt voorkomen dat je boot ergens tegenaan botst. Om dit tegen te gaan heeft elke boot stootwillen aan de zijkanten hangen. Je weet misschien niet gelijk wat stootwillen zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, maar daar vertellen we je alles over in dit artikel.

Meer informatie hierover

Als je door de haven loopt zul je zien dat vrijwel elke boot van stootwillen is voorzien. Stootwillen worden ook wel fenders genoemd en beschermd de boot tegen dingen waar het tegenaan zou kunnen botsen. Voorbeelden hiervan zijn andere schepen of de steiger waar de boot tegenaan ligt. Hoe groot deze stootwil is, hangt af van de langer van je boot. Is je boot bijvoorbeeld 1 tot 2,5 meter, dan is het aan te raden om te kiezen voor een stootwil met een diameter van 9 centimeter. Hoeveel stootwillen je nodig hebt, hangt natuurlijk ook af van de grootte van de boot. Een fender is gemaakt van een stevig soort rubber. Dit materiaal zal niet snel knappen als de boot ergens met hoge snelheid tegenaan vaart, doordat er een hoop rek in het rubber zit.

 

Een stootwil opbergen

Stootwillen zitten vast met een touw aan de reling van de boot. Om ervoor te zorgen dat deze goed vast blijven zitten, wordt gebruik gemaakt van een bepaald soort knoop. In een haven waar maar weinig mensen zijn is het verstandig om de stootwillen aan dek te halen, om op deze manier te voorkomen dat ze worden gestolen. Op open water is het ook raadzaam de stootwillen niet uit te hangen, omdat je dan toch niet kan botsen.

Vorig artikel
Volgend artikel

Andere Artikelen