Een chiropractor?

Het woord hoort u misschien wel eens langskomen: chiropractor. Duidelijk is dat het een baan is waarbij er wordt gekeken naar het lichaam, maar wat doen zij precies? En wanneer gaat iemand naar een chiropractor en niet, bijvoorbeeld, naar een fysiotherapeut? In deze blog wordt precies uitgelegd wat het beroep inhoudt en wanneer het aangeraden wordt om naar een chiropractor te gaan.

Een chiropractor

Een chiropractor kijkt naar hoe het gehele bewegingsapparaat functioneert, dus het gehele lichaam. Dit wordt op een holistische manier benaderd: als er een klacht is aan de nek, wordt niet alleen de nek behandeld. Er wordt ook gekeken naar de rug of de heupen, omdat deze problemen gerelateerd zijn aan elkaar. Het is een manuele vorm van therapie. Behandelingen wordt per persoon op maat gemaakt, maar er zijn een aantal zaken die wel vaker langskomen. Een chiropractor gebruikt bijvoorbeeld manipulatie en mobilisatie van de gewrichten, spiertechnieken en oefeningen en adviezen over iemands houding en de manier van beweging.

Het werk van een chiropractor en een fysiotherapeut klinken misschien gelijk, maar het zijn eigenlijk twee verschillende disciplines. Een chiropractor richt zich vooral op de wervels, de wervelkolom en het zenuwstelsel. Een fysiotherapeut zal sneller kijken naar de spieren en het volledige spierstelsel. Daarnaast mag een chiropractor wel een diagnose stellen, waar een fysiotherapeut dit niet mag. Het komt omdat een chiropractor röntgenfoto’s en scans mag beoordelen en heeft genoten van een universiteitsopleiding.

Wanneer?

Iemand kan naar een chiropractor gaan wanneer zij last of pijn hebben van hun bewegingsapparaat. Samen met de chiropractor wordt er dan gekeken wat de oorzaak van het probleem of de problemen zou kunnen zijn en hoe dit het beste op te lossen is. Er kan gedacht worden aan rug-, nek-, hoofdpijn, spier- of gewrichtspijn of heupklachten, onder andere. Zij kunnen eerstelijns gaan, dus in één keer zich aanmelden bij een chiropractor. Het is ook mogelijk om via de huisarts te gaan.

Tegenwoordig wordt er veel gezien dat mensen na het hebben van COVID-19 naar een chiropractor of naar een fysiotherapeut gaan. Het herstel na het virus verschilt erg per persoon. Sommige mensen hebben geen restverschijnselen of problemen erna, anderen hebben veel tijd nodig voor het herstel. Een chiropractor of fysio na corona kan helpen. Zij kijken naar de manier van omgaan met (lichamelijke) klachten en er worden technieken en oefeningen toegepast om de ervaren klachten te reduceren. Klachten kunnen zijn: longproblemen, algehele vermoeidheid, spierzwakte, verminderde uithoudingsvermogen en beperkingen in het dagelijks functioneren.

Andere Artikelen