Huis kopen

Heb je je eerste huis gekocht of ben je je net aan het oriënteren? Wat gaaf zeg! Ik weet nog dat wij ons hier mee bezig hielden en met name hoe een enorm oerwoud van onbekende zaken ik het vond. Ik had geen idee wanneer we wat moesten doen en had achteraf best een concrete lijst gewild van de stappen die je allemaal moet doorlopen voordat je echt een huis kan kopen. Omdat steeds meer vrienden en kennissen van mij in deze fase van hun leven komen, leek het me een goed idee om eens wat tips op te schrijven met daarin alles wat je vooraf moet bekijken en regelen. Misschien hebben jullie er wat aan!

Tips

  • Als eerst ga je natuurlijk oriënteren hoeveel jullie kunnen betalen. Dat kan je makkelijk online doen door je gegevens in te vullen. Onthoud hierbij dat je ook nog kosten gaat maken om het huis in kwestie te krijgen (kosten koper) en het verhuizen en verbouwen ook geld gaat kosten. Dit kan je meestal niet bijlenen, dus het is het makkelijkst om dit meteen in de berekening mee te nemen en dus voldoende spaargeld opzij te zetten. Verdiep je daarnaast ook in de juiste hypotheek die bij jullie past én hoelang je dit vast zou willen zetten. De  site van Hypotheekrente.nl kan je hier heel makkelijk bij helpen. Wij hebben toen gekozen om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten, maar dat verschilt natuurlijk per individu.
  • Als je eenmaal weet hoeveel je kan lenen, heb je een idee van je budget en kan je in die prijsklasse gaan zoeken. Als je deze prijsklasse combineert met je wensen houd je al snel nog maar een paar huizen over die in aanmerking komen voor je. Zorg dat je bij die huizen mag gaan bezichtigen. Als je in een gebied woont waar het vechten is voor een plek en je hebt serieus interesse om daar te blijven, overweeg dan om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Dit kost iets meer maar zij kunnen er vaak voor zorgen dat je eerst terecht kan bij een bezichtiging, soms zelfs voordat het huis werkelijk online komt!
  • Als je samen koopt: vraag je af hoe jullie het notarieel geregeld willen hebben. Nemen jullie een samenlevingscontract en een testament, gaan jullie trouwen? Het voorkomt een hoop discussie om dit vooraf al besproken te hebben.
  • En de belangrijkste tip: blijf naar elkaar luisteren! Samen gaat dit helemaal goedkomen. Veel succes!