Epoxy: van resin art tot coatings van giethars

Epoxy is te gebruiken voor zowel resin art als het opknappen van je woning met giethars.

Op internet zie je soms prachtige  kunstwerken langskomen: tafels waarin de zee gevangen zit, piramides in alle kleuren van de regenboog of opengespleten kristallen met gouden randen. Hoe maak je zoiets? 

Wat is epoxy?

Bovengenoemde voorbeelden zijn allemaal gemaakt met epoxy. Maar wat is epoxy eigenlijk? Epoxy is een bepaalde soort lijm, die je zowel kant en klaar kunt kopen, als ook zelf kunt maken. Als de lijm opdroogt, is hij, mits goed gemengd, helemaal doorzichtig. De lijm is speciaal ontwikkeld voor het aan elkaar lijmen van verschillende ondergronden. Het is een taaie, chemische hars. Belangrijk is daarom ook om altijd handschoenen te dragen. De mengverhouding is twee delen hars op één deel harder. Houd je ook aan die verhouding van 2:1, anders droogt de lijm niet goed op. Ook belangrijk: als je de verhoudingen te pakken hebt moet je een tijdje stevig blijven roeren zodat alles goed met elkaar mengt. Roer net zo lang tot er geen luchtbellen meer te zien zijn. Doe je dit niet, dan zal je in je uiteindelijke resultaat ook belletjes zien. Epoxy hecht overal aan, behalve aan siliconen. Als je dus een kunstwerk wil maken kun je het beste een siliconen mal gebruiken.

Bij zonlicht verkleurt de epoxy en wordt op den duur geel. Gelukkig zijn er ook speciale middeltjes tegen verkleuring op de markt. Als je van plan bent om de hars buiten te laten drogen of tentoon te stellen, voeg dan een UV blocker toe. Je kunt de epoxy natuurlijk ook voorzien van een mooie kleur, hier zijn allerlei pigmenten voor: van transparante tinten tot dekkende metallic. Of wat dacht je ervan om verschillende pigmenten mengen?

Gieten of coaten?

Naast de kunsten wordt giethars ook heel praktisch toegepast. Bijvoorbeeld bij het opknappen van de woning met een laagje epoxy. Hiervoor kun je een grootverpakking gebruiken om in één keer een hele vloer te bedekken. De hars verspreid je het beste met een roller. Zo kun je een mooie houten vloer of tafel beschermen, of gaatjes in een muur dichten. Let wel op dat je geen rubberen roller gebruikt, deze zorgt voor luchtbelletjes in de hars. Als de epoxy eenmaal gemaakt is, dien je hem binnen ca. 45 minuten te gebruiken bij een temperatuur van 20 graden. Let dus goed op dat je een hoeveelheid maakt die je binnen die tijd kunt verwerken.

Epoxy is een veelzijdig materiaal. Of je nu een stevige lijm zoekt of iets wil coaten, een uniek kunstwerk wil maken of je huis opknappen, epoxy zal je verassen!

Andere Artikelen