Vlaggen, vlaggen en nog meer vlaggen

Als echte Nederlander ben ik trots op onze Nederlandse vlag. De vlag die staat voor ons Vaderland, het Huis van Oranje, en zijn bevolking. Maar waar kwam ik nou ineens achter afgelopen Koningsdag? Ik heb helemaal geen vlag in huis!

Vlaggen uithangen

Wanneer gaan de vlaggen uit? Bij afstuderen van je kind hang je de rugzak aan de vlag. Bij voetbalwedstrijden worden onze vlaggen opgehouden, en op Koningsdag hangt de vlag uit. Maar ook bij het overlijden van een belangrijk persoon, gaan de vlaggen halfstok. Uit respect. Daarom is het goed voor iedereen om tenminste één vlag in huis te hebben.

Vroeger, toen ik nog thuis woonde, keek ik vaak naar mijn vader als hij zat te klooien met de vlag in de houder doen. Het kleine zijraampje kon maar op een kier, dus hij moest met zijn linkerarm helemaal om het voorraam heen met die enorme en zware vlag. Maar als die hing; wat was het dan mooi jongen! Hoe de vlag wapperde in de wind, het rood-wit-blauw!

Amerikaanse vlaggen

In Amerika nemen ze hun vlaggen erg serieus. De echte Patriots (vaderland liefhebbers) hebben een vlag in de voortuin, en overal in Amerika zie je kledingzaken of zelfs eten bestempeld met hun vlag. Voor de Amerikanen is hun vlag een uiting van respect  aan hun land, God, en zichzelf. Hoewel ik het soms wat ver vind gaan, kan ik het ook wel waarderen.

Maar ze hebben er wel gekke regeltjes op nahouden; zo mag een vlag niet de grond raken. Zie je een gevallen vlag, dan moet je die oprapen en vasthouden tot iemand hem omhoog hijst. Als je een vlag in je voortuin hebt, moet je hem hijsen bij zonsopgang en neerhalen bij zonsondergang. Is de Amerikaanse vlag beschadigd, dan mag je hem niet weggooien of verbranden, maar dan moet je hem naar een speciale plek brengen waar ze hem ‘respectvol’ vernietigen. Klinkt een beetje als gekkenwerk, maar het is hun cultuur. Iedere ochtend en voor iedere officiële wedstrijd wordt ook het volkslied gezongen, waarbij geacht wordt  dat Amerikanen staan, met hun hand op hun hart, en gezicht naar de vlag.

Het mooie aan een vlag

Wij zijn een cultuur met eigenlijk meerdere vlaggen; zo hebben we onze officiële vlag, rood-wit-blauw, de oranje vlag en oranje pakjes (voor als we uit spelen) naar het Huis van Oranje, en we hebben een Gay Pride vlag (regenboog). Fantastisch toch. Er is hier een grote mate van vrijheid onder één bevolking. En hoewel wij niet zo krampachtig met onze Nederlandse vlag hoeven om te gaan, getuigt dat van respect.

Andere Artikelen