Uitvaart kosten berekenen is niet zo moeilijk

Als je het tenminste hebt over de globale kosten van een uitvaart. Uitvaart kosten berekenen kun je vrij gemakkelijk zelf, al kan ik me voorstellen dat je er, zeker in een geval van een plotseling overlijden, even hulp bij nodig hebt. Want er komt nogal wat kijken bij zo’n uitvaart. We weten allemaal dat een kist het een en ander kost. Maar wist je dat die prijzen uiteen lopen van ongeveer € 300,00 tot ongeveer € 5000,00? Ik niet. Het is daarom misschien geen leuk klusje, maar het is wel belangrijk om ongeveer te bepalen hoeveel je moet sparen voor jouw uitvaart en die van je naasten.

Want met een kist alleen ben je er nog niet

Zo is thuis opbaren goedkoper dan in een aula. Maar wil je dat ook? En wat wil je dan bij het uitvaartcentrum geregeld hebben? Moet iedere belangstellende koffie krijgen? Met ook nog iets erbij? En dan is er ook nog de ceremonie. Wil je een complete uitvaartdienst in de kerk of een wat minder officieel gebeuren in het uitvaartcentrum? Moet er begraven of gecremeerd worden? allemaal vragen die je zult moeten beantwoorden voor je een offerte kunt laten opmaken.
Uitvaart kosten berekenen

En dan de uitvaart zelf

Als je kiest voor begraven, doe je dat dan op het plaatselijke kerkhof of heb je een andere voorkeur? Wanneer je voor cremeren gaat, kies je dan voor een dienst voor de crematie met een condoleance er na? Moet de kist met de overledene met een bijzondere auto naar het kerkhof of het crematorium gebracht worden? Of misschien zelfs met paard en wagen? Alles kan, je moet je alleen goed realiseren dat het allemaal geld kost. Ook als je daar helemaal niet over na wilt denken.

Een plekje in de urnenmuur of op de begraafplaats

Dan denk je dat je er bent. Je hebt afscheid genomen, alles is goed verlopen en je kijkt, voor zover dat kan, tevreden terug op de uitvaart. Maar dan moet er (ineens) nog een steen worden uitgezocht voor in de urnenmuur of op het kerkhof. Grafstenen zijn er in alle soorten en maten. En niet alles is op iedere begraafplaats toegestaan. Hier zul je je over moeten laten informeren. En dan de grafrechten nog. Voor hoeveel jaar spreek je die af? Kort gezegd: hoe lang mag jouw dierbare overledene blijven rusten op de plek die jullie voor hem of haar hebben uitgekozen? Het is allemaal nogal wat. Maar foute keuzes kun je niet maken. Kies vanuit je hart, dan komt het altijd in orde.

Andere Artikelen