Wat houdt een scriptie precies in?

Als jij op het HBO of WO onderwijs volgt, dan heb jij waarschijnlijk wel eens mensen horen praten over een scriptie. Dit is voor iedereen zo'n beetje het belangrijkste onderdeel van zijn of haar studie. In principe is een scriptie de laatste opdracht van een bachelor of een master, en geldt ook als afsluiting van die studie. Zie het een beetje als een eindexamen, maar dan is het een praktische opdracht. Klinkt allemaal heel belangrijk, en dat is het ook. Je vraagt jezelf misschien af wat er nou precies van je verwacht wordt bij zo'n scriptie. Immers, als je een WO of HBO volgt dan ontkom je hier niet aan als jij jouw bachelor of master wilt afronden. Daarom hier een kleine uitleg over wat een scriptie precies inhoudt.

Klaarmaken voor academische wereld

Een bachelor, maar zeker een master, is in principe een opleiding om een academische titel te behalen. Hier hoort een bepaalde denkwijze en werkwijze bij, en het is de bedoeling dat je die goed kunt toepassen in een situatie waarin je niet jouw lesmateriaal voorgeschoteld krijgt. Het is soms ook de bedoeling dat je ook daadwerkelijk onderzoeker wordt na het afronden van jouw studie, en zodoende moet je wel de vaardigheden van een onderzoeker hebben. Als het goed is leer jij gedurende jouw opleiding al goed genoeg hoe je een onderzoek opstelt, maar "voor het echie" een onderzoek uitvoeren met een eigen onderzoeksvraag is niet altijd even makkelijk. Een scriptie wordt gebruikt als eindtoets om zeker te zijn dat onderzoek dat door jou geleverd wordt ook aan de standaarden van de academische wereld voldoet.

Wat kan je verwachten

Een scriptie is dus een onderzoeksverslag. Je begint hierbij met jouw eigen onderwerp, creëert een onderzoeksvraag en gaat de andere onderdelen van een academisch rapport af. Als het goed is heb jij hier er al een aantal van gemaakt, al is geen van die verslagen zo belangrijk geweest als jouw scriptie. Mensen zijn doorgaans maandenlang bezig met hun scriptie, dus denk er absoluut niet te makkelijk over. Je krijgt een scriptiebegeleider toegewezen, en bij hem of haar kan je als het goed is altijd terecht voor vragen over jouw scriptie. Als jij jouw scriptie geschreven, en ingeleverd hebt, dan volgt de laatste stap. Jij zal jouw scriptie moeten gaan verdedigen tegenover jouw begeleider en andere deskundigen in een relevant vakgebied. Dit houdt in dat zij allerlei vragen gaan stellen over jouw onderzoek, de manier waarop je het hebt uitgevoerd, en de conclusies die je hebt getrokken. Als het ware proberen zij te testen of je overal wel goed aan gedacht hebt. Als je voor beide onderdelen een voldoende haalt, dan ben je geslaagd! 

Het is wel duidelijk dat een scriptie een ontzettend belangrijk onderdeel van jouw studie is. Gelukkig krijg je dus nog wel begeleiding, en kan je ook extern een dienst huren om jouw scriptie na te kijken.

Vorig artikel
Volgend artikel

Andere Artikelen